Liofilizacja

W trakcie liofilizacji dochodzi do sublimacji wody, czyli przechodzenia wody z fazy stałej (lodu) bezpośrednio do fazy gazowej, z pominięciem fazy ciekłej.
W efekcie powstają produkty o długim terminie przechowywania, z zachowaniem oryginalnych właściwości chemicznych i biologicznych, co jest szczególnie ważne w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym czy w medycynie.

Ta łagodna metoda suszenia produktów termolabilnych to nowoczesny i ekologiczny sposób na otrzymanie produktów o możliwie najwyższych parametrach trwałości z zachowaniem oryginalnych cech, jak smak, kształt czy właściwości biologiczne.

Co oferujemy?

icon
Profesjonalną usługę liofilizacji (suszarnia sublimacyjna) dla produktów wrażliwych na wysoką temperaturę
icon
Nowoczesne i ekologiczne utrwalanie żywności, surowców farmaceutycznych, kosmetycznych czy materiałów biologicznych
icon
Suszenie nawet do 6 kg materiału jednorazowo, z zachowaniem kształtu, smaku i właściwości
icon
Możliwość liofilizacji próbek zawierających szczepy mikroorganizmów i związki chemiczne

Więcej o liofilizacji

Liofilizacja polega na suszeniu sublimacyjnym zamrożonego produktu w warunkach obniżonego ciśnienia. Przed liofilizacją produkt jest zamrażany w zależności od wymagań do temperatury -20°C, -85°C lub w ciekłym azocie w temp. -195°C.

Proces suszenia sublimacyjnego w zależności od wielkości próby i rodzaju produktu może trwać od kilku godzin do nawet 5-7 dni.

Liofilizacja nadaje się do suszenia produktów wrażliwych na wysokie temperatury, stosowanych podczas klasycznego suszenia. Metoda ta może służyć do utrwalania szczepów mikroorganizmów, umożliwiając ich długie przechowywanie z zachowaniem głównych właściwości szczepu. W chemii, proces może być stosowany do oczyszczania związków chemicznych, których destylacja, ze względu na wysoką temperaturę wrzenia, byłaby kłopotliwa. Jednocześnie można suszyć w liofilizatorze materiał zawierający do kilku kg wody.

Kto może skorzystać z usługi?

icon Firmy z branży spożywczej, farmaceutycznej, kosmetycznej i chemicznej
icon Jednostki naukowe i badawcze, które chcą utrwalić szczepy mikroorganizmów lub próbki biologicznie aktywne
icon Przemysł potrzebujący suszenia związków chemicznych wrażliwych na wysoką temperaturę
icon Każdy, kto potrzebuje produktu o długim terminie przechowywania bez utraty właściwości
icon Każdy, kto potrzebuje szczegółowej wiedzy o składzie materiałów — od surowców po gotowe produkty

Dlaczego warto?

icon Liofilizacja pozwala utrwalić roślinne i zwierzęce produkty bez szkody dla ich właściwości
icon Próbki zachowują aktywność biologiczną nawet po długim przechowywaniu
icon Metoda jest idealna do suszenia substancji, których destylacja jest utrudniona przez wysoką temperaturę wrzenia
icon Proces jest łagodny, nowoczesny i ekologiczny, przy zachowaniu oryginalnego smaku, kształtu i parametrów
icon Zapewniamy szybką realizację, indywidualne podejście i elastyczne dopasowanie do potrzeb klienta

Często zadawane pytania

  • Na czym polega liofilizacja?

    Jest to suszenie sublimacyjne zamrożonych produktów w warunkach próżni.

  • Jakie produkty można liofilizować?

    Żywność, surowce roślinne i zwierzęce, szczepy mikroorganizmów, związki chemiczne.

  • Ile trwa proces?

    W zależności od produktu — od kilku godzin do kilku dni.

  • Jak zlecić usługę?

    Skontaktuj się z naszym laboratorium i zapoznaj się z Ogólnymi warunkami świadczenia usług laboratoryjnych przed złożeniem zamówienia.

Skontaktuj się z nami

Badania PPNT

Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00

skorzystaj z naszych usług

Ta witryna jest zarejestrowana pod adresem wpml.org jako witryna rozwojowa. Przełącz się na klucz witryny produkcyjnej na remove this banner.