Blog

Nasze bezpieczeństwo zaczyna się od rąk

2020-03-31

Prawidłowa higiena rąk to istotny element utrzymania naszego zdrowia oraz wysokiej jakości usług medycznych, kosmetologicznych czy gastronomicznych. Tak naprawdę w wielu aspektach naszego życia wysoki poziom higieny rozpoczyna się właśnie od od dłoni. Przyjmuje się, że dzięki prawidłowej higienie rąk unikane jest ok. 80% zakażeń w praktyce szpitalnej i ponad 50% zatruć pokarmowych.

Dlaczego higiena rąk jest taka ważna?

Na jednym centymetrze kwadratowym skóry rąk może znajdować się od 40 tys. do 10 mln mikroorganizmów. To, skąd biorą się tak duże różnice, wynika z naszego trybu życia i częstości kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym. W porównaniu do innych części naszego ciała, mikroflora rąk podlega najbardziej dynamicznym zmianom w czasie. Z tych też względów trudno jest jednoznacznie określić skład normalnej mikroflory.

Na rodzaj i liczebność  mikroorganizmów występujących na dłoniach wpływa nasz codzienny kontakt z członkami rodziny, znajomymi, współpracownikami, dotykanie różnych przedmiotów w miejscach publicznych tj. poręcze, klamki, przyciski wind itp., kontakt ze zwierzętami, żywnością, kosmetykami. Warto, szczególnie w tak specyficznym czasie jak pandemia koronawirusa, aby każdy z nas dokonał analizy miejsc, przedmiotów i ludzi, z którymi nasze dłonie miały kontakt. To są potencjalne źródła mikroorganizmów, które potem mogą znaleźć się na dłoniach. Stąd widać, że skład i liczebność ma charakter bardzo dynamiczny.

Ilość i różnorodność przedmiotów i ludzi, z którymi nasze dłonie mają kontakt wskazują, że są one doskonałym wektorem również w przenoszeniu patogenów, powodujących zakażenia, choroby i zatrucia pokarmowe. Częste i prawidłowe mycie dłoni w ciągu dnia stanowi istotny element ograniczenia zakażeń szczególnie w tak kluczowych momentach, jak wyjście z toalety, wejście do domu/pracy, przed przygotowaniem posiłków w domu i zakładach gastronomicznych oraz przed przystąpieniem do wykonywania zabiegów medycznych czy kosmetologicznych. Jak pokazują badania, ponad 50% zatruć pokarmowych i ok. 30% chorób dróg oddechowych można uniknąć dzięki myciu rąk. Mycie to stosunkowo prosta i tania czynność, która zapewnia zredukowanie 90% bakterii obecnych na skórze. Ważne, żeby pamiętać o kilku kluczowych zasadach, które muszą być spełnione, żeby mycie było skuteczne. Najpierw trzeba dokładnie zmoczyć ręce wodą. Następnie pobieramy mydło w niewielkiej ilości i rozprowadzamy pocierając o siebie rozprostowane dłonie. Dokładnie myjemy wszystkie powierzchnie, zwracając szczególną uwagę na przestrzenie międzypalcowe, kciuki i grzbiety palców. Spłukujemy wodą i wycieramy w ręcznik jednorazowy.

Jak widać, za pomocą mycia rąk możemy w prosty i niskobudżetowy sposób ograniczyć narażenie na wiele czynników szkodliwych. Warto mieć świadomość, które z czynności codziennych są dla nas krytyczne i zawsze po nich myć ręce.

fot. Freepik

dr hab. Piotr Gulewicz

Pracuje w Poznańskim Parku Naukowo-Technologicznym w Zespole Usług Badawczych w obszarze usług badawczo-rozwojowych dla przedsiębiorstw, chcących m.in. rozwijać innowacyjne technologie. Wcześniej prowadził prace naukowo-badawcze dotyczące izolacji, charakterystyki i aktywności biologicznej α-galaktozydów z nasion roślin strączkowych, szczególnie wobec bakterii probiotycznych. Pracował również nad polepszaniem wartości odżywczej nasion roślin strączkowych za pomocą kiełkowania oraz badał zmiany w składzie wybranych metabolitów wtórnych oraz flory bakteryjnej.

Autor i recenzent wielu publikacji oraz doniesień z zakresu biotechnologii żywności oraz pasz w czasopismach polskich i zagranicznych. Współautor patentu, dotyczącego metody otrzymywania unikalnej mieszaniny sacharydów o właściwościach prebiotycznych. Autor wielu artykułów i wykładów o charakterze popularno-naukowym. Prywatnie miłośnik architektury i malarstwa.